2006-03-17

2006.03.16: Küçük ve Büyük Ülkelerde Tarife, Kota ve GİSA Etkililiği

16.3.2006 Perşembe günü saat 9:30 - 12:20 saatleri arasında yapılan üç derste, UIP_2006-04.ppt dosyası yardımıyla, önce, kısmi denge analizi çerçevesinde bir gümrük tarifesinin küçük ve büyük ülke varsayımları altında yaratacağı refah etkileri tüketici ve üretici fazlası kavramları kullanılarak ele alındı. Daha sonra, özellikle Kibritçioğlu (1996: Bölüm 5)'deki anlatım çerçevesinde küçük ülke için tarife analizi kota ve gönüllü ihracat sınırlaması anlaşmasını da kapsayacak biçimde karşılaştırmalı olarak genişletildi.

Anlatımlar sırasında öğrencilere küçük araştırma/düşünme ödevleri verildi. Bu bağlamda, öğrencilerin, özellikle, iki ülke ve tek mallı bir dış ticaret modelinde büyük bir ithalatçı ülke gümrük tarifesi koyunca bunun "küresel (= bizim ülke + yabancı ülke) refah" üzerindeki etkisiyle ilgili grafiksel analizi türetmeleri istendi. İPUCU: Baldwin ve Wyplosz'un (2003/04: Bölüm 4) ders slaytları ve interaktif çalışma slaytlarına bakabilirsiniz!

Gerek 15 gerekse 16 Mart 2006 günkü derslerde, korumacılığın kamuoyundaki yaygın kanının aksine niçin genelde iktisatçılar tarafından zararlı bulunduğu konusu tartışıldı. Bu konuyla ilgili olarak öğrencilerin (ileride final sınavı sorumluluğuna doğrudan eklenmesi düşünülen) şu iki makaleyi şimdiden okumaya başlamaları tavsiye edildi:



Ayrıca, "tarife-dışı ticaret engelleri" ile ilgili iyi bir yardımcı kaynak olarak öğrencilerin şu makaleyi okuyabilecekleri belirtildi: